EXPERIMENTS
farmbot

Per a què serveix? 

Innovació que permet controlar de forma autònoma, des del teu propi mòbil, el teu hort. Eina que estalvia temps i esforços, i facilita que qualsevol persona -gent gran per exemple- pugui tenir el seu propi hort, i així mateix produir el seu propi aliment i en conseqüència ser més autosostenible, al consumir productes frescos i de proximitat en el propi entorn de casa seva. A diferència de l’hort convencional, el robot realitza totes les funcions que faria un humà: sembrar, regar, treure les males herbes i analitzar la qualitat de la terra a través de sensors, i l’evolució de la planta a través de fotografies.


Quina tecnologia fa servir? 

El FarmBot és un robot CNC (Computer Numeric Controlled) que treballa sobre els 3 eixos cartesians (X, Y i Z) per mobilitzar-se sobre el cultiu i realitzar les seves tasques. El seu sistema operatiu està desenvolupat per funcionar en una Raspberry Pi (Linux Open Source) que és el cervell central del FarmBot, i es connecta a una placa FarmDuino que és la que interconnecta tots els motors, eines, sensors, càmera i altres additaments. Tota la programació del FarmBot funciona en una plataforma que fa que el G-Code que ho controla funcioni d’una forma molt amigable per a l’usuari, sense necessitat de conèixer de codi o programació, ja que funciona d’una manera molt intuïtiva. Tota la tecnologia que fa servir el FarmBot és Open Source, perquè qualsevol pugui construir-lo, modificar-lo i fins i tot millorar-lo amb nous additaments o funcions. Aquest pot arribar a funcionar fins i tot amb plaques solars i aigua de pluja, el que el faria totalment sostenible.  


En què beneficiarà les persones? 

-Reducció de l’esforç i estalvi de temps; en comparació a l’hort tradicional.
-Reducció de la despesa de l’aigua: el Farmbot fa servir únicament la necessària i en el lloc exacte de la planta.
-Productes de proximitat de més qualitat gràcies a que seran conreats en l’entorn de casa teva.
-Més rapidesa en el creixement dels cultius mitjançant l’estudi exhaustiu de cada cultiu.
-Anàlisi en temps real de la qualitat de la terra i de la pròpia planta. Les anàlisis de la major productivitat, els informes de la millor qualitat del terreny, els temps de reg i el creixement dels productes agrícoles seran públics.
-Nous productes agrícoles de proximitat, amb preus més competitius per al client.
-Menor contaminació a l’eliminar els transports des d’altres països.
-Possibilitat de nous llocs de treball, conreant productes fins ara poc habituals al poble.
-Atracció de més turistes per la venda de productes de proximitat; nous.

Actualment estem experimentant amb el cultiu de diferents tipus de plantes, aplicant diferents estratègies de cultiu, tenint 6 mostres de cadascuna de les plantes per aplicar-hi 3 diferents estratègies, una per cada parella de plantes, amb majors i menors quantitats d’aigua per així anar avaluant l’optimització de recursos en el cultiu d’elles. Això ens donarà per al futur una base de dades amb informació rellevant per als cultius de la regió. També estem experimentant amb l’associació de cultius per optimitzar la seva col·laboració i rendiment entre ells, i més endavant ho pretenem fer també amb la seva rotació.

Powar

Per a què serveix? 

Powar és en simulador de condicions climàtiques, dissenyat per experimentar en el cultiu de plantes, en condicions climàtiques diferents a les habituals. Està pensada com una eina per als petits agricultors, que els permetrà preparar-se pels diferents canvis climàtics que es donaran a cada regió. Està creat sota la premissa que si avui en dia ja hi ha prediccions del què seran els climes d’algunes regions en 20 anys, prediccions que diuen que Londres pot tenir el clima de Barcelona; com podem aleshores començar a experimentar amb les plantes que sembrem actualment, amb els possibles climes futurs? Aquesta és una idea de Pablo Zuloaga, amb col·laboració també de la Fundació Itinerarium, que té com a finalitat fer als petits agricultors més resilients al canvi climàtic de el futur, però que està sent dissenyada com un element d’educació STEM per a ser usat en diferents escoles al voltant del món, i així reduir també la distància de coneixement tecnològic entre els habitants rurals i urbans al món. Ajudant-los d’aquesta manera a millorar la seva qualitat de vida, al mateix temps que s’educa i es genera consciència sobre el canvi climàtic.

http://academany.fabcloud.io/fabacademy/2020/labs/barcelona/students/pabzul/finalproject.html


Quina tecnologia fa servir?

Powar està dissenyat amb tecnologia 100% Open Source. El seu sistema principal està muntat sobre una placa Barduino dissenyada al FabLab Barcelona, que podria ser reemplaçada en el futur per un NODE MCU ESP32 dev board, que inclou WiFi i Bluetooth. Aquesta placa de desenvolupament va connectada a un shield o placa, dissenyada específicament pel Powar, que permet connectar tots els sensors d’humitat de la terra, LDS / llum, DHT11 / 22 (temperatura i humitat de l’aire) i als actors com la bomba d’aigua, ventiladors, placa peltier (control temperatura) i llum (Adafruit Neopixel). Aquesta funciona tant amb 5V o 12V depenent de la potència de la bomba, ventilador i altres que es facin servir.
La seva plataforma de moment està muntada en un Dashboard de Node-Xarxa en un Raspberry Pi, que també pot estar en un ordinador, i es connecta a la màquina a través de protocols MQTT, i es connecta també a un Weather API per descarregar en temps real la informació del clima a diferents llocs del món. La seva estructura està feta per mitjà de tall làser d’acrílic, impressió 3D i tall de fusta amb CNC perquè tothom pugui fabricar-la.


En què beneficiarà les persones? 

EDUCACIÓ:

Per la seva fàcil fabricació funciona com un element d’educació STEAM per a nens/es. Els nens/es poden aprendre de biologia, ciència, canvi climàtic, física, matemàtica, enginyeria, electrònica bàsica i programació a través d’ell. És de fàcil producció i baix cost per fer-lo més accessible.

Redueix la distància d’aprenentatge tecnològic en zones menys afavorides. Ensenya als nens/es de zones rurals noves tecnologies que puguin aplicar més endavant en els cultius de les seves famílies mitjançant sensors i automatització de processos per fer-los més productius.

 

POBLACIÓ RURAL:

-Anticipar-se a l’efecte del canvi climàtic en els seus cultius. Experimentar com funcionaran les seves plantes amb altres climes.
-Trobar la manera òptima de cultiu de cada planta segons certes característiques.

-Prova d’adaptació forçada de plantes per a nous climes.

-Major productivitat dels productes conreats.

-Possible acceleració del procés de cultiu.

-Una base de dades global, generada pel futur pels diferents usuaris de la màquina al món.

-Evitar la despoblació donada per efectes climàtics que afecten els cultius i qualitat de vida.

 

POBLACIÓ URBANA:

-La possibilitat de conrear plantes i aliments a casa, sense la necessitat de llum exterior.

-Sistemes autònoms de cultius de plantes a petita escala.

 

PANELL ABELLES

Per a què serveix? 

El projecte Open Source Beehives (OSBH) és una xarxa global de científics ciutadans que analitza la cauda de la disminució d’abelles i pol·linitzadors. Els ruscs de codi obert millorades pels sensors estudien la salut de les colònies d’abelles a nivell mundial. L’objectiu principal d’OSBH és connectar a les comunitats apícola i científica a través de l’objectiu comú d’una bona adquisició de dades. OSBH també té com a objectiu determinar la (s) causa (s) del declivi de les abelles i identificar bones pràctiques d’apicultura i, a més, encoratjar als ciutadans a participar en el procés de suport a la salut de les abelles.

https://fablabbcn.org/projects/osbh-open-source-beehives 


Quina tecnologia fa servir? 

El OSBH és bàsicament un rusc de fusta, que qualsevol pot fabricar en una CNC o MakerSpace, i que serveix per a la investigació sobre el comportament de les abelles en diferents entorns.

OSBH ha desenvolupat diversos kits de sensors (el “Buzzbox”), que permet als usuaris monitoritzar la informació de la colònia d’abelles i carregar les dades a la plataforma Smart Citizen. El kit de sensors utilitza les últimes tecnologies de xarxes neuronals per aplicar als registres dels ruscs i les mesures dels sensors per detectar la salut global dels ruscs, el que indica als apicultors qualsevol problema potencial que s’hagi d’abordar per protegir la colònia . El “Buzzbox” és bàsicament una caixa que s’integra a aquestes rusc, i que serveix per sentir el que està passant a l’interior d’ella, i tota aquesta informació la connecta directament a un APP del mòbil per fer-la accessible a l’usuari.


En què beneficiarà les persones? 

-Un major enteniment sobre el comportament de les abelles a la zona.

-Protecció de les abelles com a majors pol·linitzadors de plantes.

-Anàlisi de l’efecte de les abelles en l’ecosistema de la zona.

-Experimentació sobre l’apicultura a la zona, com una nova forma d’agricultura.

-Major consum de mel, i possibilitat de millorar el negoci amb aquest producte.

Recent Comments
  Archives
  Categories
  • No hi ha categories
  Categories
  • No hi ha categories
  Latest Posts
  Newsletter